Steinkjer tar grep: Lanserer nytt energiprosjekt for fremtidig vekst

Publisert: 16. september 2024

F.v.: John Hegdal, Gunnar Thorsen, Ingvild Kjerkol, Jacob Almlid, Vebjørn Gorseth og Bente Estil. Foto: Nathalie Holmsve

Ifølge en nylig energirapport utarbeidet i samarbeid med Tensio, står Steinkjer overfor betydelige utfordringer knyttet til energitilgangen. Denne situasjonen kan potensielt hemme vekst og nyetableringer, spesielt for industribedriftene i Malm Industripark og Follafoss. For å møte disse utfordringene har Steinkjer Næringsselskap, i samarbeid med Tensio, Steinkjer kommune og de lokale næringsaktørene, lansert et omfattende energiprosjekt som skal sikre tilgang til nødvendig energi for både eksisterende og fremtidige industribedrifter. 

Les saken: Nå satser de på solenergi. Vil unngå at den blir brukt til å produsere kryptovaluta i Tydal

Energirapporten avdekker at industribedrifter med et samlet energibehov på over 5 MW eller 20 GWh risikerer å bli stående i kapasitetskø hos Statnett. Dette truer både nåværende drift og fremtidige investeringer, og understreker behovet for rask handling for å sikre videre vekst i regionen.

Foto: Nathalie Holmsve

Energiprosjektet: Steinkjers vei mot en bærekraftig fremtid

Energiprosjektet har som mål å sikre midlertidig energikapasitet på 15 MW innen 2027, som en bro frem til Tensio har fått forsterket regionalnettet. Den permanente løsningen, som forventes å gi opptil 100 MW innen 2032, vil være avgjørende for både eksisterende og fremtidig industri i regionen. 

Et av hovedmålene i prosjektet er etableringen av “Malm Energy Island”, et lokalt energisamfunn som skal utforske utnyttelse av spillvarme, solenergi, biogass og termisk energi. I tillegg vil det vurderes løsninger for energilagring, for å sikre en stabil og bærekraftig energiforsyning. 

Prosjektet er avgjørende for å dekke regionens umiddelbare behov og samtidig legge grunnlaget for langsiktig vekst. I tråd med Temaplan næring er målet å skape 1000 nye arbeidsplasser innen 2032, noe som forutsetter tilgang til energi. 

Politisk støtte og synspunkter fra Kjerkol

I forbindelse med lanseringen av energiprosjektet inviterte vi ordfører Gunnar Thorsen, stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol (AP), samt fylkestingrepresentantene Vebjørn Gorseth (AP) og Bente Estil (AP) til et besøk på Malm og Follafoss.

Dagen startet hos MM FollaCell, der fabrikksjef Odd Morten Aalberg delte innsikt om de nåværende utfordringene de står overfor knyttet til energitilgangen. 

Les saken: Varsko fra hjørnesteinsbedriften: – Uten tilgang på mer strøm kan vi lide en stille død

F.v.: John Hegdal (daglig leder Steinkjer Næringsselskap), Bente Estil (fylkestingsrepresentant AP), Ingvild Kjerkol (stortingsrepresentant AP) og Odd Morten Aalberg (Fabrikksjef MM FollaCell). Foto: Nathalie Holmsve

Etter visitten på MM FollaCell gikk turen videre til Malm Hotell, hvor Jacob Almlid fra Steinkjer Næringsselskap presenterte energiprosjektet til gruppen. Kjerkol uttrykte stor begeistring for Steinkjers initiativ:

“Det er svært gledelig å se at Steinkjer viser handlekraft i møte med energikrisen. Dette er informasjon jeg vil bringe videre til energiministeren”.

Hun mener Steinkjer statuerer et godt eksempel på hvordan kommuner selv kan ta initiativ, og påpeker at det ikke lenger er nok å vente på løsninger fra eksternt hold. 

Jacob Almlid v/ Steinkjer Næringsselskap presenterer energiprosjektet. Foto: Nathalie Holmsve

Daglig leder John Hegdal og Jacob Almlid i Steinkjer Næringsselskap, fremhever også prosjektets sentrale rolle: “Dette prosjektet er en avgjørende del av vår strategi for videre vekst og utvikling i regionen. Vi kan ikke sitte stille og vente på løsninger utenfra – vi må handle nå!”.


Veien videre

Energiprosjektet markerer et viktig steg for å sikre Steinkjer stabil energitilgang i årene som kommer, og legge grunnlaget for bærekraftig vekst i regionen. Prosjektet går nå inn i en mer formell fase, der Steinkjer Næringsselskap i samarbeid med Tensio, Steinkjer kommune og aktørene i Malm Industripark, vil intensivere arbeidet for å nå de fastsatte målene. 

 

For mer informasjon eller spørsmål om prosjektet, ta kontakt!