Møte angående energisituasjonen: Tensio ga innsikt i nettutvikling og ledetider i Trøndelag
Publisert: 16. mars 2025

Tidligere denne uken inviterte vi Tensio til et møte sammen med næringsparker fra Ytre Namdal, Follafoss, Fosdalen, Levanger og Overhalla. Målet var å få en oppdatering på nettsituasjonen i nordre Trøndelag, forstå planene for videre utbygging og få mer innsikt i hvor lang tid det faktisk tar å koble seg på strømnettet.
Lange ledetider utfordrer næringslivet
En av de største utfordringene for næringslivet er at det kan ta mange år fra et behov meldes inn til anlegget faktisk er på plass. Den mest tidkrevende fasen er nettkonsesjon, som kan ta mellom 1-5 år. Dette skyldes krav om konsesjonsbehandling, avtaler med grunneiere, høringer og klagebehandling Etter konsesjon følger selve utbyggingen, som tar ytterligere 1-3 år.

Kilde: Tensio
Rune Paulsen v/ Tensio orienterte om status og planer for de ulike områdene til de aktørene som var til stede under møtet. Han kunne også fortelle at det nå er 2100 MW nytt forbruk reservert, mens 2020 MW står i kapasitetskø. Dette betyr at mange næringsaktører risikerer å måtte vente lenge på nettilknytning, og dette skaper usikkerhet for de som er avhengige av strøm for å kunne opprettholde drift og gjennomføre nye investeringer.
- Per i dag må alle forespørsler over 5 MW eller 20 GWh søkes om og godkjennes hos Statnett. Det er disse forespørslene som havner i kapasitetskø. Vanlig forbruk under 5 MW er ikke berørt.
- Per jan. 2025 står 46 prosjekter (2020 MW) i samme kapasitetskø.

Disse var tilstede: Jacob Almlid & John Hegdal v/ Steinkjer Utvikling, Arild Klokkerhaug v/ Innherred Næringsforening, Arnt Martin Storli v/ Verdalskalk, Bjørn Ola Holm & Lars Fredrik Mørch v/ Kråkøya Eiendom, Håvard Jacobsen v/ Franzefoss Minerals, Christian R. Hemmingen & Kristin Fagerli & Rune Paulsen v/ Tensio.
Felles utfordringer og muligheter
Å møtes slik på tvers for å få et bedre innblikk i planene og prioriteringene til Tensio, var veldig nyttig. Det gir en god mulighet til å kunne kartlegge felles utfordringer, og finne ut hvordan man i fellesskap kan påvirke prosessene. Christian R. Hemmingsen, leder for Energikoordinator Tensio, fortalte blant annet om hvordan nettselskapene jobber for å skape bedre samspill mellom aktørene i det regionale energisystemet.
Hva skjer videre?
Steinkjer Utvikling vil fortsette å følge opp dette arbeidet på vegne av næringslivet i Steinkjer, samtidig som de andre deltakerne vil jobbe med sine lokale behov. Et viktig resultat av møtet er imidlertid at vi nå vil gå sammen for å finne konkrete områder hvor vi kan løfte felles utfordringer. Målet vi alle ønsker å nå, er redusert ledetid innen nettutbygging.